zaterdag 23 augustus 2014



Vilten

Van "slierten" wol (lontwol) een lapje stof maken. Wat een wonder toch elke keer. Sommigen noemen dit nat-vilten. Het prikken van wol noemen ze dan vilten. Wanneer ik het over vilten heb bedoel ik ook het echte (nat) vilten. Elke keer ben ik weer verwonderd hoe leuk dit is. Dat dit niet door alle freubnelaars gedeeld wordt weet ik....
Hoe kan ik overbrengen dat het echt de moeite waard is om te doen? Je kunt zelf bepalen hoe je stof eruit gaat zien. Dus het wordt een uniek popje. Je maakt met je eigen handen een mooi stofje hoe bijzonder is dat! Wanneer het niet zou lukken dan kun je altijd met nieuwe wol weer een poging wagen. De lap vilt is vele malen soepeler dan wolvilt aan een lapje. Het valt veel mooier wanneer je er kleertjes van maakt. 
 
 
 
Er zijn verschillende technieken en resultaten. Wat ik in onze paketten gebruik is het zelf uitleggen van lontwol. Je legt eerst horizontaal een laag dun dakpangewijs uit, en daarna verticaal (loodrecht op de eerste laag) een dunne tweede laag uit. In deze lagen kun je al varieeren met kleuren. Maar je kunt ook kiezen om een effen laag eerst te leggen en de tweede laag juist met verschillende kleuren. Of zelfs, als je beiden lagen effen maar heel dun hebt gelegd, kun je in een derde laag het patroon/ het kleuren pallet leggen. Deze derde laag kun je dan alle kanten opleggen. De twee eerdere lagen zijn namelijk al de basis.

 
Hiernaast gebruik ik ook naaldvilt. Dit is een lap machinaal gemaakt vilt (droog gevilt) waar je door het nat te maken met water en zeep en hierna te wrijven er een stevig en zeer soepel lapje van kan maken. Wanneer je op deze lap nog wat dunne plukjes lontwol of zijdelont op legt maak je het weer tot een eigen geheel. Dit is voor velen een oplossing omdat de basis al goed en stevig is. Het nadeel is dat het vilt een stuk duurder is dan de lontwol. Wanneer je moeite hebt met un uitleggen is het wel een vooruitgang. Je vilt wordt uiteindelijk een mooie dunne lap stof!
 
 
Elke pop wordt zo uniek!!
 
Beide technieken kun je uitbreiden door te vilten op zijde zoals organza, of dunne ponge zijde. Met een prachtig resultaat. Het werkt verslavend! Praktische tips  zijn: wanneer je het "geklieder" vindt vilt dan op een groot kunstof dienblad met een klein opstaand randje. Dit gaat zeker bij de kleine projecten. Wanneer het gaat over grotere lappen kun je ook een plank gebruiken (spaanhout met formica boven laag) die je op een tafel legt. Sommigen creatievelingen gebruiken een behangers tafel. Of vilten op je aanrecht, dicht bij de kraan.
 
In de meeste van onze pakketten heb ik op de foto al aangegeven of en wat voor een viltwerk nodig is. Er staat een rondje met een cijfer op de foto. Wanneer er een nul staat wordt er niet gevilt. De nummering is van 1tot hoger oplopend in moeilijkheids graad. Maar laat het je niet afschrikken......

 
Bij deze zeemeermin staat dus cijfer 1 in de linkerbovenhoek. Dit betekent eenvoudig viltwerk. Er wordt gevilt met naaldvilt zonder toevoegingen. Dus geen extra gebruik van zijdelont of lont wol. Er wordt geen gebruik gemaakt van vilten op organza of andere zijde.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten